I huvudet på Kopparbergs BK

I huvudet på Kopparbergs BK

Om bloggen

Denna blogg är ett försök att beskriva vardagen hos Kopparbergs Brukshundklubb såväl från styrelsens perspektiv som från några av våra medlemmar.

Aftonbladet eller Expressen?

Hunden i vardagenPosted by Ordförande Tue, August 14, 2018 22:14:06

Många har säkert hört sketchen där Gösta Ekman har svårt att välja kvällstidning och vi skrattar åt hans vedermödor.

Ibland så önskar jag att det fanns samma obeslutsamhet när en familj eller en person bestämmer sig för att köpa hund. De flesta har naturligtvis klart för sig vad de vill ha men det händer att ett valpköp är ett impulsköp och det kanske inte alltid är det bästa.

Jag har varit aktiv inom SBK i 40 år och inte allt för sällan slås jag av tanken att det verkar som att det läggs ner mer tid på att ta reda på produktfakta när man ska köpa en ny ugn än när man ska köpa hund. Det finns alternativ från den enklaste ugnen med bara över- och undervärme upp till avancerade modeller med ånga och crispfunktion, tidsstyrning och allt möjligt. Sanningen att säga är väl den att det kanske bara är de mest drivna kockarna, amatör eller proffs, som nyttjar de funktionerna. Lite likadant är det med hundar men man tänker inte på samma sätt, det är långt ifrån alla som behöver hunden med extra allt och kanske lika många som har svårt att hantera hunden med extra allt.

Det finns cirka 300 hundraser i Sverige, så det är inte så att utbudet är klent, och alla dessa raser är indelade i 10 olika grupper utifrån bakgrund och användningsområde. Jag tror att det är viktigt att tänka på att man inte i första hand ska välja ras efter dess utseende utan ställa sig frågan ”Vad vill jag göra med min hund?”.

Om du som läser det här funderar på att skaffa en hund, oavsett om det är din första hund eller din tionde, så är du mycket välkommen till en kortkurs hos oss på Kopparbergs Brukshundklubb. Där kan vi hjälpa till att lotsa dig genom alla raser och vad som är bäst för dig och sedan ge tips och råd om hur du ska kunna välja uppfödare och den bästa valpen för din situation.

Kolla på hemsidan och anmäl dig så startar kursen när vi har fem deltagare.

Vi ses!

Hälsar Barbro

Skam den som ger sig

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Thu, August 09, 2018 11:07:23
Det är ju en konst i att skriva för skrivbordslådan och när det gäller den här bloggen så har det inte blivit annat än skrivbordslådan, eller rättare sagt en plats i ett litet cybermoln någonstans. Nå i alla fall nu ska det bli ordning på det (får vi hoppas).

I går kväll den 8 augusti gästade hundcoachen Fredrik Steen oss för att prata om "mötet med hunden". Han var inbjuden av oss tillsammans med Ljusnarsbergs Kommun.
Det var en välbesökt tillställning och Fredrik gav nog många en hel del att tänka på.
Det är inte alltid enkelt att ha hund även om den övervägande delen såklart är både rolig och givande.
Vad gör man då när det krånglar till sig lite? Ja man kan såklart läsa böcker, bloggar, kolla på TV-program men man kan också besöka den lokala Brukshundklubben. På Brukshundklubben finns en stor samlad kompetens kring hund på bredden och på djupet och skulle det falla sig så att just det du behöver inte finns på den lokala klubben som finns ett mycket stort kontaktnät där man garanterat hittar någon som har svaret. I förra inlägget finns några siffror på hur stora vi är.

Ljusnarsberg hör till de hundtätaste kommunerna i Sverige, plats 41, och är den hundtätaste i länet. I runda slängar kan man säga att var 6:e kommuninnevånare har hund. Det är 13 kommuner i Sverige där var 4:e person har hund och 18 kommuner där var 5:e har hund och så kommer Ljusnarsberg på nästa nivå tillsammans med 36 andra kommuner. Rikssnittet är var 11:e person och i storstadsregionerna hamnar man på var 23:e ungefär.
Det betyder att en hund är ett vanligt inslag på gator och vägar i byn med omnejd. Vi kan inte nog betona att alla är välkomna till oss i Brukshundklubben. För att prata, träna i stort och smått eller bara ta en kopp kaffe.
Vi har öppen träning/pratstunder på torsdagskvällar med början klockan 18:00 och i höst är det kursverksamhet på gång.
Vill du bli medlem så hittar du information på hemsidan www.kopparbergsbk.se eller så kommer du och besöker oss på klubben.
Vi ses!
hälsar Barbro

På gång

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Tue, March 14, 2017 08:57:38

Den här bloggen har hittills inte innehållit vidare värst många inlägg och inte varit synlig heller men nu gör vi nya satsningar. En blogg kan kanske kännas omodern men det är ett sätt att få fram våra tankar och förhoppningsvis ska vi inspirera några av läsarna.

Ett föreningsarbete sker i både stort och smått. På lokalklubben sker den mer direkta verksamheten med kurser, träningar och tävlingar och det är i allmänhet de flesta har sin kontakt med brukshundklubben. Ibland hörs röster om att på brukshundklubbens håller bara "eliten" till men det är nog så långt ifrån sanningen man kan komma. Alla är välkomna dit och det är inte bara något vi säger. Det betyder att det finns utrymme för både den nyblivna hundägaren som bara vill träffa likasinnade men också för de som har tävling som intresse och då kanske också har tagit sig till elitnivån.

Vet ni att i Svenska Brukshundklubben, dit Kopparbergs Brukshundklubb hör, så finns det i runda slängar 55 000 unika medlemmar av dessa så är det cirka 2 500 som tävlar på elitnivå, d.v.s. de är faktiskt i minoritet. De flesta medlemmar tävlar inte alls och en del av oss, t.ex. jag har inte ens hund för tillfället.

Vår ambition är att det ska finnas något för alla. Om man bara vill prata hund, dela med sig av tips och trix, kunna gå på promenader tillsammans med ett större gäng, tävla, fika, träna då finns det plats för dig. Välkommen!

Med vänlig hälsning

BarbroKongress

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Sun, May 10, 2015 22:03:30

Så då är man precis hemkommen från Svenska Brukshundklubbens Kongress. Detta år höll vi till på Radissonblu Arlandia och det var lite drygt 120 personer som deltog. Det är lika roligt varje år att träffas och diskutera såväl dåtid som framtid. Dåtid i form av en verksamhetsberättelse för föregående år men kanske ännu mer framtiden genom förslag från Förbundsstyrelsen och motioner från distrikt och rasklubbar.

Detta år diskuterades bland annat de kommande reglerna för tävlingar och prov och även om alla inte får som de vill, av naturliga skäl om det finns olika förslag, så blev det ända bra diskussioner.

Det finns mycket kompetens bland de delegater som närvarar och man lär sig nya saker hela tiden. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar så delades det också ut medaljer till trotjänare och stipendier till årets klubb, årets eldsjäl och årets tjänstehundsekipage.

Ibland önskar jag att alla våra medlemmar skulle få möjligheten att delta på en Kongress, men då får vi nog hyra Friends arena om vi ska få plats.

Nog om detta nu laddar jag för den kommande spårtävlingen.

BarbroVäderutsikter och kommande tävlingar

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Fri, May 03, 2013 12:17:56

Äntligen börjar hoppat om en fin försommar infinna sig och det känns bra. Två av årets tävlingar skall snart gå av stapeln och det är som alltid roligt att både arrangera och titta på. Den första är vår lydnadstävling den 12:e maj. Tyvärr är det inte så många anmälda men vi hoppas på bra resultat för de som kommer. Lite senare i maj är det elitspår som gäller. Där är det betydligt fler anmälda så alla får inte plats, men så är det ju tyvärr på de flesta elitspår idag. Våra trappers har varit ute och rekat spår och det ser lovande ut.

Nu har också planen vid klubben torkat upp så vardagsträningarna kommer snart igång.

Vi ses på klubben om inte förr.

Lovande

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Fri, April 26, 2013 22:14:35

SMHI lämnar positiva väderprognoser inför helgen så nu hoppas vi att de har rätt. Det skall bli spännande att höra sen hur det gick med spårrekandet. Området har vi nyttjat tidigare och då med jättefina spår. Men det är mpnga år sedan och det har både avverkats skog och växt upp ny så det är en utmaning.

Själv skall jag tillbringa helgen i Västerås med att vara ringsekreterare på Västmanlands läns kennelklubbs stora vårutställning. Hoppas få se många fina hundar.

Ha det gott!

Aprilväder

Tankar i allmänhetPosted by Ordförande Fri, April 26, 2013 07:56:36

Nu har vi verkligen aprilväder. Igår sken solen och det var jättefint väder även om det var lite kyligt. Idag är det grått och småregnigt. Det tråkiga med det här är att det är så blött och kladdigt när man är ute med hundarna. Har man två bouvierer hemma så följer gruset med in hur mycket man än försöker torka tassarna. Men så är det att ha hund.

I helgen skall några av mina klubbkamrater ut i skogen och reka spår inför elittävlingen den 26 maj. Vi får hoppas att det blir uppehåll då.

Dagens visdomsord kommer från moder Theresa:
"Om alla bara städade upp framför sin egen dörr skulle hela världen vara ren"