I huvudet på Kopparbergs BK

I huvudet på Kopparbergs BK

Om bloggen

Denna blogg är ett försök att beskriva vardagen hos Kopparbergs Brukshundklubb såväl från styrelsens perspektiv som från några av våra medlemmar.

Aftonbladet eller Expressen?

Hunden i vardagenPosted by Ordförande Tue, August 14, 2018 22:14:06

Många har säkert hört sketchen där Gösta Ekman har svårt att välja kvällstidning och vi skrattar åt hans vedermödor.

Ibland så önskar jag att det fanns samma obeslutsamhet när en familj eller en person bestämmer sig för att köpa hund. De flesta har naturligtvis klart för sig vad de vill ha men det händer att ett valpköp är ett impulsköp och det kanske inte alltid är det bästa.

Jag har varit aktiv inom SBK i 40 år och inte allt för sällan slås jag av tanken att det verkar som att det läggs ner mer tid på att ta reda på produktfakta när man ska köpa en ny ugn än när man ska köpa hund. Det finns alternativ från den enklaste ugnen med bara över- och undervärme upp till avancerade modeller med ånga och crispfunktion, tidsstyrning och allt möjligt. Sanningen att säga är väl den att det kanske bara är de mest drivna kockarna, amatör eller proffs, som nyttjar de funktionerna. Lite likadant är det med hundar men man tänker inte på samma sätt, det är långt ifrån alla som behöver hunden med extra allt och kanske lika många som har svårt att hantera hunden med extra allt.

Det finns cirka 300 hundraser i Sverige, så det är inte så att utbudet är klent, och alla dessa raser är indelade i 10 olika grupper utifrån bakgrund och användningsområde. Jag tror att det är viktigt att tänka på att man inte i första hand ska välja ras efter dess utseende utan ställa sig frågan ”Vad vill jag göra med min hund?”.

Om du som läser det här funderar på att skaffa en hund, oavsett om det är din första hund eller din tionde, så är du mycket välkommen till en kortkurs hos oss på Kopparbergs Brukshundklubb. Där kan vi hjälpa till att lotsa dig genom alla raser och vad som är bäst för dig och sedan ge tips och råd om hur du ska kunna välja uppfödare och den bästa valpen för din situation.

Kolla på hemsidan och anmäl dig så startar kursen när vi har fem deltagare.

Vi ses!

Hälsar Barbro